SOU lesnícke Sigord začalo využívať kotolňu na biomasu

16.01.2005 Celý región

Ekonomické a ekologické dôvody viedli Stredné odborné učilište (SOU) lesnícke Sigord v Kokošovciach pri Prešove k zavedeniu kotolne na spaľovanie biomasy. Do...
Ekonomické a ekologické dôvody viedli Stredné odborné učilište (SOU) lesnícke Sigord v Kokošovciach pri Prešove k zavedeniu kotolne na spaľovanie biomasy. Do skúšobnej prevádzky ju spustilo ako vôbec prvé zariadenie v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) 22. decembra a 10. januára ju slávnostne uviedli do plnej činnosti.

Základom zariadenia sú dva ekologické kotly zn. Hamont, spaľujúce drevené štiepky. Celá investícia vyšlo na asi štyri milióny korún a mala by sa vrátiť do piatich rokov. Očakáva sa, že jej využitím ušetrí škola v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi asi 700 tisíc korún na nákladoch na vykurovanie. Je tiež súčasťou viacerých aktivít na rozšírenie záberu činnosti SOU.
Riaditeľ SOU Ján Čurpek informoval, že nové zariadenie nahradilo kotol z roku 1956. Tým, že škola nebola splynofikovaná, mohol pristúpiť k úplne netradičnému riešeniu. Využívala však koks a v prostredí Slánskych vrchov, kde je lokalizovaná, platila pokuty za znečisťovanie životného prostredia.
Podľa predsedu PSK Petra Chudíka zvážia využitie takýchto kotolní pri všetkých z asi 200 zariadení PSK, ktoré sa nachádzajú v podobnom prostredí ako SOU lesnícke.
Výhradným dovozcom kotlov Hamont s plnoautomatickým riadením je firma Ekodos, s. r. o. , so sídlom v Ľuboticiach pri Prešove. Spoločne s výrobcom kotlov založila združenie Modrá planéta.
(jj)
 

Vyberte región